Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης» διοργάνωσε την 6η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων με θέμα: «Δημοκρατικό Σχολείο και Θρησκευτική Εκπαίδευση», στον ιδιαίτερα φιλόξενο και λειτουργικό χώρο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από 10 έως 12 Νοεμβρίου 2023.
Στη Συνάντηση συμμετείχαν 200
περίπου θεολόγοι καθηγητές/τριες, μόνιμοι και αναπληρωτές/τριες από διάφορους
τόπους της χώρας (Αθήνα,
Αλεξανδρούπολη,
Βόλο, Γιάννενα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη,
Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Ρόδο, Ρέθυμνο, Χανιά, Τρίκαλα) και την Κύπρο αλλά και
νηπιαγωγοί, δάσκαλοι/ες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες από τις
Θεολογικές Σχολές του Α.Π.Θ. και του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και από τα Παιδαγωγικά Τμήματα
Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά την έναρξη των εργασιών, την Παρασκευή 10/11/2023, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλοθέου, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής Δημήτριος Μόσχος, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων Καθηγητής Χριστόφορος Αρβανίτης,καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.
Η κεντρική εισήγηση έγινε από τον Άγγελο Βαλλιανάτο, Δρ Θεολογίας, Επιμορφωτή Ενηλίκων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, European Wergeland Centre, και διδάσκοντα στο Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. - Learn Inn Ε.Κ.Π.Α., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η θρησκευτική εκπαίδευση ως παράγων δημοκρατίας στο σχολείο», αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την καλλιέργεια της δημοκρατίας στο Σχολείο και ειδικότερα στο Μάθημα των Θρησκευτικών. Ακολούθησαν τρεις εισηγήσεις από τους Βασιλική Πλιόγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Θρησκευτική εκπαίδευση και θρησκευτικός γραμματισμός: Ισότητα των φύλων και εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα», Σταύρο Γιαγκάζογλου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα «Δημόσιος χώρος και μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο. Προτάσεις και σχόλια για την πορεία της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα» και Αγγελική Ζιάκα, Καθηγήτρια Θρησκειολογίας, Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., με θέμα «Το μάθημα των Θρησκευτικών αφορά μόνον τις θρησκευτικές κοινότητες; Διλήμματα σχετικά με το δημοκρατικό σχολείο και το μάθημα των Θρησκευτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη τον 21ο αιώνα». Συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του ΚΑΙΡΟΥ και Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Χρήστος Καρακόλης.
Η δεύτερη ημέρα των εργασιών, το Σάββατο 11/11/2023, ξεκίνησε με
τη Γενική Συνέλευση των Μελών του ΚΑΙΡΟΥ.
Ακολούθησε η 1η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Δημοκρατικό σχολείο, Ορθόδοξη θεολογία και
το Μάθημα των Θρησκευτικών». Τη στρογγυλή τράπεζα πλαισίωσαν η Δρ Σπυριδούλα Αθανασοπούλου Κυπρίου, Δρ Παν/μίου Μάντσεστερ, με θέμα «Έμφυλες Σχέσεις και Θρησκευτική
Εκπαίδευση», ο Πέτρος
Παναγιωτόπουλος,
Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. ο οποίος σε συνεργασία με την παστόρισσα Dorothee Vakalis, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Εργαστηρίου Προσφύγων
ΝΑΟΜΙ, μίλησε για το δίκτυο και
το θέμα «Μετανάστες,
πρόσφυγες και Θρησκευτική Εκπαίδευση»,
η Βασιλική Μητροπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Συμπερίληψη στο
σχολείο και στο Μάθημα των Θρησκευτικών», ο Χρήστος
Τσιρώνης, Καθηγητής
Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., με
θέμα «Ευάλωτες ομάδες και Θρησκευτική Εκπαίδευση» και η Χρυσή Μανωλοπούλου, Δρ Ειδικής Αγωγής - Διευθύντρια 6ου
Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, με
θέμα «Ειδική Αγωγή και Θρησκευτική Εκπαίδευση». Τη συζήτηση συντόνισαν οι Περικλής Παυλίδης, Πρόεδρος
Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. και Γρηγόρης Μαυροκωστίδης, Θεολόγος, πρώην Διευθυντής 7ου
ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης.
Την Κυριακή 12/11/2023, πραγματοποιήθηκε η 2η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Δημοκρατικό σχολείο, Πολιτισμός και Ετερότητες». Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν οι Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., Σοφία Αυγητίδου, Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ., Στυλιανός Τσομπανίδης, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., Ξανθή Αλμπανάκη, Δρ Θεολογίας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων Δ.Ε. Ημαθίας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Πέλλας, Ραχμή Μπασιά, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης, Ιεροδιδάσκαλος, 6ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, Ιωάννα Κλιάρη, Θεολόγος Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Δράσεων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Χριστόφορος Αρβανίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, Διευθυντής Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών, Τριαντάφυλλος Σερμέτης, Δρ Φιλοσοφίας Α.Π.Θ., Διευθυντής 11ου ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης και Αθανάσιος Στογιαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. Τον συντονισμό ανέλαβαν ο Νικόλαος Ματθαίου, Δρ Θεολογίας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δ.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων και η Αγγελική Ζιάκα, Καθηγήτρια Θεολογίας Α.Π.Θ. και Αντιπρόεδρος του ΚΑΙΡΟΥ.
Το Σάββατο και την Κυριακή μετά
τις ενδιαφέρουσες Στρογγυλές Τράπεζες ακολούθησε η πραγματοποίηση οκτώ εκπαιδευτικών-παιδαγωγικών εργαστηρίων, τεσσάρων σε κάθε μέρα, τα οποία ήταν διαδραστικά και υπερπλήρη σε συμμετοχή. Τα
βιωματικά εργαστήρια του Σαββάτου σχεδίασαν και εφάρμοσαν ο Μάριος
Κουκουνάρας Λιάγκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικής Επιστήμης και
Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α., και ο Άγγελος Βαλλιανάτος, Δρ
Θεολογίας, ο Απόστολος Μπάρλος, Θεολόγος, MΑ Θεολογίας, Εκπαιδευτής
Ενηλίκων, και η Βάσω Γώγου, Θεολόγος,
Φιλόλογος, Εικονογράφος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Μέλη της Επιμορφωτικής Ομάδας
της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η Σέβη Κωνσταντινίδου,
Θεολόγος-Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, ΜΑ στη Δημιουργική Γραφή και η Ξανθίππη
Ζαχοπούλου, δασκάλα, φιλόλογος, ποιήτρια καθώς και ο Βασιόπουλος
Σωκράτης, Θεολόγος Καθηγητής στο 3ο ΓΕ.Λ. Καστοριάς - πρώην πρεσβευτής
eTwinning Δυτικής Μακεδονίας και η Γκένιου Θεοδώρα, ΠΕ 06 - Καθηγήτρια
ΓΕ.Λ. Πεντάπολης Σερρών - Πρέσβειρα eTwinning Κεντρικής Μακεδονίας.
Την Κυριακή τα βιωματικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από τους/τις συναδέλφους Ξανθή Αλμπανάκη, Δρ Θεολογίας και Σύμβουλο Εκπαίδευσης Ημαθίας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Πέλλας και Αναστασία Παπαθωμά, Υποψ. Δρ Θεολογίας, εκπαιδευτικό Πρωτ/θμιας Εκπ/σης, Αναστασία Γκίτση, ΜΑ Θεολογίας, θεολόγο - εκπαιδευτικό στο Ελληνικό Λύκειο Νυρεμβέργης, ποιήτρια και Ιωάννα Λιούτσια, Υπ. Διδάκτορα Θεατρικών Σπουδών, σκηνοθέτη-θεατροπαιδαγωγό, Διονυσία Χατζή, Δρ Θεολογίας, ΕΔΙΠ Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ., Μαρία Συργιάννη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Θεολόγων Δ.Ε. Ανατολικής Θεσ/νίκης και Λέσβου και Γρηγόρη Μαυροκωστίδη, Θεολόγο, πρώην Διευθυντή 7ου ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης, και Χρήστο Φραδέλλο, ΜΑ Θεολογίας, Θεολόγο εκπαιδευτικό και Νικόλαο Τσιρέβελο, ΕΔΙΠ Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ., αμφότεροι Μέλη της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Στα συνολικώς οκτώ (8) επιμορφωτικά εργαστήρια επιχειρήθηκε η σύνδεση της διδακτικής πράξης με το σύγχρονο θεολογικό και θρησκευτικό λόγο στο σημερινό σχολείο καθώς και της ανάδειξης βιωματικών μεθόδων και ανακαλυπτικών τεχνικών και στρατηγικών μάθησης. Συγχρόνως υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των δημοκρατικών αρχών και αξιών στο δημόσιο χώρο. Οι εισηγήσεις, οι συζητήσεις και τα βιωματικά εργαστήρια ανέδειξαν το χρέος της Ορθόδοξης θεολογίας και του θρησκευτικού κόσμου για διάλογο με ειλικρίνεια, σεβασμό και συνεργασία με κάθε ετερότητα και την καλλιέργεια αυτών των αξιών στη θρησκευτική εκπαίδευση. Κατά αυτόν τον τρόπο το Μάθημα των Θρησκευτικών συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού σχολείου που επικεντρώνεται στην προετοιμασία των μαθητών/τριών για την αρμονική συμβίωση στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία με βάση τις δημοκρατικές αρχές και αξίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου