Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

«Μικρό Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία, την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Εκδήλωση του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου, «Καιρός» για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Μικρό Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα». Προσκεκλημένος ήταν ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, φιλόλογος, συγγραφέας και Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Με αφορμή το βιβλίο του, «Ανθοδέσμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα» (Άρτος Ζωής, 2021), βιβλίο που συγκεφαλαιώνει όλη τη θεολογία, αλλά και τον ποιητικό, μουσικό και καλλιτεχνικό πλούτο της Εκκλησίας, ο κ. Ζουμπουλάκης μίλησε για τη «λειτουργική αταξία» που παρουσιάζουν οι Ιερές Ακολουθίες, το αντισημιτικό περιεχόμενο πολλών τροπαρίων, κυρίως όσα ψάλλονται την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή, και τη σύγχυση που δημιουργεί στα μέλη της Εκκλησίας η συζήτηση για το «Άγιο Φως», τόσο η τελετή αφής του, όσο και η μεταφορά του με τιμές αρχηγού κράτους. 

Η συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξε την αγωνία όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάποια στιγμή να λάβουν τέλος οι παραμορφωτικές καταστάσεις που αλλοιώνουν το θεολογικό νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει το θεολογικό οπλοστάσιο να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να πει την αλήθεια, χωρίς να σκανδαλίσει τους πιστούς της.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ».


Παρακολουθείστε το βίντεο εδώ : 




 

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Τριών Ιεραρχών 2025 : «Η ευθύνη του θεολογικού λόγου σήμερα. 1700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (325 μ.Χ.) & 15 χρόνια Θεολογικός Σύνδεσμος “ΚΑΙΡΟΣ”»

 Δελτίο Τύπου

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου η διαδικτυακή ημερίδα του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ» που έγινε με αφορμή την γιορτή των Τριών Ιεραρχών.

Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στα 1700 χρόνια από την Α΄ (325-2025) Οικουμενική Σύνοδο. Μίλησαν ο κ. Δημήτριος Μόσχος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, με θέμα «Συνοδικότητα, Δημοκρατία και Χάρισμα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Η σημασία τους σήμερα», όπου τόνισε τη σημασία αυτού καθ’ αυτού του γεγονότος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου ως αναβίωσης του δημοκρατικού στοιχείου στο ρωμαϊκό δημόσιο βίο (που είχε πια αρκετά υποχωρήσει τον 4ο αιώνα) που, όμως, έγινε με τους όρους της χαρισματικής εμπειρίας του Αγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και ο σύγχρονος της Συνόδου ιστορικός Ευσέβιος Καισαρείας το συγκρίνει με την Πεντηκοστή. Αυτό, υποστήριξε ο κ. Μόσχος, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας σήμερα, αφού μας δείχνει ότι η έννοια του χαρίσματος στη χριστιανική ζωή δεν απορρίπτει αλλά ανακαινίζει την πολιτική και ειδικά τη συμμετοχική και δημοκρατική μορφή της στην προοπτική των εσχάτων.

Ο δεύτερος στη σειρά ομιλητής κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, στην εισήγησή του με θέμα: «Από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Σύνοδο της Κρήτης. Η παράλληλη θεματολογία», παρουσίασε την κοινή θεματολογία, καθώς και πτυχές του Συνοδικού Θεσμού, έτσι όπως αυτός εκφράστηκε στην Α´ Οικουμενική Σύνοδο και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 2016). Τα θέματα του γάμου μετά τη χειροτονία και της εορτής του Πάσχα απασχόλησαν αμφότερες τις Συνόδους. Σήμερα η εορτή του Πάσχα επανέρχεται στη θεολογική επικαιρότητα με δεδηλωμένη την πρόθεση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να υιοθετήσει όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο της Νικαίας. Για την Ανατολική Εκκλησία, ο κοινός εορτασμός θα διευκολύνει ποιμαντικά το ορθόδοξο πλήρωμα, κυρίως αυτό που ευρίσκεται στις χώρες της λεγομένης Διασποράς, αλλά και τις οικογένειες που έχουν συνάψει μικτό γάμο, προφανώς με Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, Αγγλικανούς. Στην εισήγηση, επίσης, έγινε λόγος και για τη συμβολή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κυρού Αναστασίου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και ειδικότερα για τη σύνταξη του Μηνύματός της.

Τελευταίος ομιλητής του Α΄ Μέρους ήταν ο Basilius Groen, Καθηγητής  στο Γκράτζ της Αυστρίας και στο Ποντιφικό Ινστιτούτο με τίτλο:  «Ο Συνοδικός θεσμός στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Μια νέα θεώρηση». Στην εισήγησή του περιέγραψε πόση έμφαση, δίνει πλέον η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη συνοδικότητα μέσω μιας παγκόσμιας Συνοδικής Διαδικασίας. Συγκεκριμένα ο κ. Groen αναφέρθηκε στις Επισκοπικές Σύνοδοι του 2023 και 2024 στη Ρώμη που συζητήθηκαν θέματα όπως η συμμετοχή γυναικών με δικαίωμα ψήφου, η ισότιμη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων, κληρικών και λαϊκών και η παρουσία εκπροσώπων άλλων Εκκλησιών στις συζητήσεις και άλλα ακανθώδη ζητήματα όπως η κακοποίηση, των διακρίσεων κατά των γυναικών, η κατάχρηση εξουσίας, η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη οικολογία και η ανάγκη για εκκλησιαστική ανανέωση. Τέλος, αναφέρθηκε τόσο στις εντάσεις που προκάλεσε η Συνοδικότητα, ειδικά στη Γερμανία, όσο και στο διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών που συνεχίζεται με την ομάδα «Αγ. Ειρηναίος Λυώνος» η οποία εργάζεται πάνω στο θέμα των σχισμάτων και της ενότητας.

Το Β΄ Μέρος της Ημερίδας ήταν αφιερωμένο στα 15 χρόνια από την ίδρυση του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ».

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου Επίτιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ ο οποίος με θέμα: «Θρησκευτική παιδεία σε ένα σύγχρονο λαϊκό κράτος» αναφέρθηκε στην εποχή του απόλυτου αποπροσανατολισμού και πνευματικής αποχαύνωσης το μάθημα των Θρησκευτικών, απαλλαγμένο από τα κατηχητικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να λειτουργήσει ως μια φωνή ελπίδας που θα αντιπαραθέσει στα σημερινά αδιέξοδα το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και που θα αναζητήσει μια έντιμη διέξοδο ανάμεσα από τις παγίδες της απόλυτης ατομοκρατίας του “create your own myth” από τη μια μεριά και του ολοκληρωτισμού, στον οποίο οδηγεί ο φονταμενταλισμός από την άλλη.

            Δεύτερη στη σειρά ομιλήτρια ήταν η κα Κατερίνα Πενιρτζή, θεολόγος εκπαιδευτικός, με θέμα εισήγησης: «Δεκαπέντε χρόνια “ΚΑΙΡΟΣ”, δεκαπέντε χρόνια προσπάθειας και αγώνα για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης». Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στις ζυμώσεις του «ΚΑΙΡΟΥ», στην ανάγκη του να διακονήσει μια ορθόδοξη ζωντανή θεολογία και τη θρησκευτική εκπαίδευση, με πρόταση θρησκευτικού μαθήματος, με θεμέλιο την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και τον τρόπο που βιώνεται και εκφράζεται στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας, πλαισιωμένο με στοιχεία άλλων ομολογιών και θρησκειών, που μπορεί να απευθύνεται σε όλους τους μαθητές χωρίς καμία διάκριση, να διερευνά απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα που διχάζουν την ανθρωπότητα και να συνεισφέρει στον αμοιβαίο σεβασμό, στην κατανόηση του διαφορετικού και στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η κα Πενιρτζή τόνισε πως ο «ΚΑΙΡΟΣ» κάνει προτεραιότητά του την ανάγκη των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση προκειμένου να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτεί η αλλαγή, και οργανώνει πολλές και ποικίλες επιμορφωτικές δράσεις. Η δυναμική του παρουσία στον εκπαιδευτικό κόσμο είναι μια παρακαταθήκη για τον συνεχή αγώνα του για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης και για μια πολυεπίπεδη στήριξη των εκπαιδευτικών θεολόγων και δασκάλων.

Ο τρίτος ομιλητής κ. Γρηγόρης Μαυροκωστίδης, θεολόγος εκπαιδευτικός, με τίτλος εισήγησης: «Η γλώσσα της Θεολογίας και η γλώσσα των νέων στο σχολείο σήμερα», αναφέρθηκε στην ευθύνη της θεολογίας σήμερα, να συνομιλήσει με τους νέους, να αφουγκραστεί την κριτική, τα όνειρα  και την αγωνία τους. Να κάνει τη γλώσσα των νέων γλώσσα της θεολογίας. Να αναδείξει την βαθύτερη εσωτερική συνάφεια  της Βιβλικής και Πατερικής Θεολογίας με το ήθος των νέων, ως ήθος αγάπης και ελευθερίας. Να γνωρίσει τον άλλο, τον διαφορετικό. Να διαλεχθεί με την  επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό, τη βαθύτερη  ανάγκη της  ανθρώπινης ψυχής για μεταμόρφωση και δημιουργία. Η σάρκωση της αλήθειας σε κάθε εποχή δεν συνιστά  εκκοσμίκευση της θεολογίας άλλα πραγμάτωση και φανέρωση της αλήθειας για το Θεό και τον άνθρωπο που πρέπει να παραμένει το κέντρο.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και η εκδήλωση έκλεισε με ένα βίντεο με φωτοστιγμές από την ίδρυση του Συνδέσμου το 2010 ως και τις τελευταίες συναντήσεις των μελών του το 2024.

 

Στο κανάλι του ΚΑΙΡΟΥ στο YouTube και στους κάτωθι συνδέσμους θα βρείτε τα βίντεο:

Α΄ Μέρος της Ημερίδας: https://www.youtube.com/watch?v=aNDlNCkpiIQ  

Β΄ Μέρος της Ημερίδας: https://www.youtube.com/watch?v=0GULrSCwGYA

 

 

 


Α' Μέρος :



Β' Μέρος : 



Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Ο ΚΑΙΡΟΣ επι τη εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ επί τη εκδημία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

 


Λίγες ημέρες πριν, στις 25 Ιανουαρίου 2025, ανήμερα της μνήμης του μεγάλου δασκάλου και ιεράρχη της Εκκλησίας μας Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ένας άλλος μεγάλος εν ημίν δάσκαλος και ιεράρχης, αποχαιρέτησε τα πρόσκαιρα και επείγεται για τα αιώνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Γιανουλάτος, δεν είναι πια μαζί μας.

Με την απώλειά του όλοι νιώθουμε ότι λιγοστεύουμε, μια και η προσφορά του στην Εκκλησία και τη θεολογία της είναι ανεκτίμητη και σίγουρα δυσαναπλήρωτη.

Με μέγιστη θλίψη τον αποχαιρετούμε, αναλογιζόμενοι όλα όσα διδαχθήκαμε και ζήσαμε κοντά του, ευχόμενοι ο Κύριος της ζωής, ο Ιησούς Χριστός, να τον συμπεριλάβει στην χορεία των απ΄αιώνων Αγίων Του.

Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τους ορθόδοξους αδελφούς μας της Αλβανίας, οι οποίοι καλούνται να αποχαιρετήσουν τον πατέρα τους που ανέστησε την Εκκλησία τους από το μηδέν που την είχαν καταδικάσει δεκαετίες ολοκληρωτισμού και ανελευθερίας.

Ο Αναστάσιος, όμως, δεν θα λείψει μόνο από εμάς τους Ορθόδοξους. Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με εμάς θρηνούν όλοι οι αδελφοί, χριστιανοί και μη, που τον γνώρισαν και γεύτηκαν από τους καρπούς του ανοιχτού, ανεξίθρησκου, ελεήμονος και σοφού πνεύματός του.

Ας έχουμε την ευχή του.

 

Για το ΔΣ του θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός»

 

           Ο Πρόεδρος                                                                                  Ο Γραμματέας

 

Πέτρος Παναγιωτόπουλος                                                               Αθανάσιος Καλαμάτας

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Διαδικτυακή επιστημονική Ημερίδα - Σάββατο 1 Φεβρουαρίου

 




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2025

 

Το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου 2025, θα διεξαχθεί Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η ευθύνη του θεολογικού λόγου σήμερα. 1700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (325 μ.Χ.) & 15 χρόνια Θεολογικός Σύνδεσμος “ΚΑΙΡΟΣ”».

Η Ημερίδα γίνεται με αφορμή την γιορτή των Τριών Ιεραρχών, την οργανώνει ο Θεολογικός Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ» και ομιλητές θα είναι οι:  Δημήτριος Μόσχος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ· Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ· Βασίλειος Κρουν, (Basilius Groen), Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Graz & Επισκέπτης Καθηγητής Ποντιφικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών· Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ· Κατερίνα Πενιρτζή - Ζαχαράκη, θεολόγος-εκπαιδευτικός και Γρηγόριος Μαυροκωστίδης, θεολόγος-εκπαιδευτικός.

Η Ημερίδα θα είναι προσβάσιμη στο ακόλουθο σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/94947682366

 

Το Δ.Σ. του Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ»


Πρόγραμμα

 

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Δελτίο Τύπου - Ευχές για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

 


 



Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ"

Ελ. Βενιζέλου 59Α, Τ.Κ. 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ 

Ιστοσελίδα: http://www.kairosnet.gr 

E-Mail: kairos.theologoi@gmail.com & kairosnet.gr@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

5 Ιανουαρίου 2025

 

Η χριστιανική οικουμένη άκουσε με πολλή θλίψη τα νέα για τη δύσκολη κατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, που ως γνωστό είναι μια από πιο φωτεινές προσωπικότητες της εποχής μας. Ο Πρόεδρος και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ», προσεύχονται για την αποκατάσταση της υγείας του και την επάνοδο στα καθήκοντά του. Ο εκκλησιαστικός – θεολογικός λόγος του Μακαριωτάτου αποπνέει σοφία και παραμένει χρήσιμος, ιδίως στις μέρες μας που ο χριστιανικός κόσμος δοκιμάζεται.

Επίσης, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ για τη φροντίδα στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου.

 

Εκ μέρους του Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πέτρος Παναγιωτόπουλος

Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ