Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

 




8η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων

 

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

Μαρτυρία χτες και σήμερα

5-7 Σεπτεμβρίου 2025

Αθήνα, Ουρσουλίνες

 

Το ιεραποστολικό ενδιαφέρον, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τον 20ό αιώνα, κυρίως οφείλεται στην ανάπτυξη της οικουμενικότητας και της παγκοσμιότητας του Ευαγγελίου. Η ιεραποστολή σήμερα μέσα από την πολυπολιτισμικότητα είναι η απόδειξη της αυθεντικότητας της Εκκλησίας. Στηρίζεται στην ενότητα και στην ανοικτότητά της, στο «πορευθέντες» (Μτ. 28, 19) αλλά και στο «έρχου και ίδε» (Ιω. 1, 47) της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εξού και ως ανοικτή ενότητα, μέσω της ιεραποστολής, αποτρέπει κάθε κλειστοφοβία, κάθε περιχαράκωση και κλείσιμο εντός των τειχών της. Η παρουσία της Εκκλησίας είναι ιεραποστολική και το μήνυμα που, μέσω αυτής, μεταφέρει σε ολόκληρο το κόσμο απορρέει από την εκκλησιαστική κοινότητα.

Κυριακή 8 Ιουνίου 2025

Δελτίου τύπου συμπαράστασης στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η παλαίφατη μοναστική πολιτεία του Θεοβάδιστου Όρους Σινά, η οποία επί αιώνες έχει αδιάκοπη πνευματική και πολιτισμική παρουσία οικουμενικών διαστάσεων υφίσταται εσχάτως ισχυρή δοκιμασία, ύστερα από την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου. Πρόκειται για ένα γεγονός που προκαλεί δικαίως μεγάλη ανησυχία για επαπειλούμενη καταστροφή για τον χριστιανικό κόσμο και ειδικότερα των ορθόδοξο.


Το Σινά παραμένει πάντοτε ο τόπος της φανέρωσης του Θεού και των πνευματικών αγώνων αμέτρητων ασκητών, οι οποίοι γεώργησαν την άγονη έρημο καταθέτοντας με έμπονο βίο τη μαρτυρία της αλήθειας. Τα πνευματικά αποτυπώματα των Σιναϊτών πατέρων είναι ανεξίτηλα χαραγμένα στη Θεολογία, τη Λατρεία, την Τέχνη, το Δίκαιο και σε άλλες σημαντικές πτυχές του ορθόδοξου πολιτισμού. Το Σινά αποδείχθηκε επίσης ένα ισχυρό πνευματικό οχυρό για τους ορθόδοξους των ακριτικών περιοχών αλλά και ιεραποστολικό κέντρο για τους γηγενείς πληθυσμούς αλλά και για όσους έφταναν ως προσκυνητές σε αυτό.


Ο Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ», μαζί με τον πολιτικό, εκκλησιαστικό και θεολογικό κόσμο, εκφράζει δημόσια τη διαμαρτυρία του και συμπαρίσταται σε όσους αγωνίζονται για τα δίκαια της Μονής. Εκφράζει δε την ελπίδα, ότι όσοι δεν διαθέτουν τη διορατικότητα να διακρίνουν την αξία της παρουσίας της Μονής, ως θρησκευτικού χώρου ενότητας, αλληλοσεβασμού και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα αναλογιστούν τις ευθύνες της στάσης τους.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2025

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ «Διεθνές Απολυτήριο και Μάθημα World Religions (Θρησκείες του Κόσμου)».

 



Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ"

Ελ. Βενιζέλου 59Α, Τ.Κ. 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ 

Ιστοσελίδα: http://www.kairosnet.gr

E-Mail: kairos.theologoi@gmail.com

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

 

Προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Υπ’ όψιν κ. Υπουργού

 

Κοινοποίηση:

Όπως ο πίνακας αποδεκτών

 

 

Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2025

 

 

ΘΕΜΑ: «Διεθνές Απολυτήριο και Μάθημα World Religions (Θρησκείες του Κόσμου)».

 

 

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Δια της παρούσης ανακοίνωσής μας, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, σύσσωμα εκφράζει τη διαμαρτυρία, ανησυχία και αγωνία του για τη μη ένταξη στο Ελληνικό Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «World Religions (Θρησκείες του Κόσμου)» στο Διεθνές Απολυτήριο International Baccalaureate - IB), το οποίο, όμως, υφίσταται στο Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών του Οργανισμού και ειδικότερα υπάγεται στο 3ο Θεματικό Πεδίο: «Άτομα και Κοινωνίες». Είναι ήδη γνωστό, πως το μάθημα «World Religions (Θρησκείες του Κόσμου)», προωθεί την ερευνητική και αναλυτική προσέγγιση του θρησκευτικού φαινομένου, ενημερώνει και καλλιεργεί την κατανόηση και ενισχύει τον διάλογο μεταξύ των παγκόσμιων, σήμερα, ζωντανών θρησκειών.

Ο Θεολογικός μας, λοιπόν, Σύνδεσμος στο πλαίσιο της υπεράσπισης ενός σύγχρονου μαθήματος Θρησκευτικής Εκπαίδευσης στο Διεθνές Απολυτήριο, εκφράζοντας πολλούς συναδέλφους που επικοινώνησαν μαζί μας, θεωρεί ότι ο αποκλεισμός αυτός:

·       είναι αντιπαιδαγωγικός, καθώς μαθητές και μαθήτριες, στις σημερινές σύγχρονες κοινωνίες, θα στερηθούν τη θρησκευτική γνώση.

·       δημιουργεί άνιση μεταχείριση του μαθήματος World Religions σε σχέση με άλλα μαθήματα ανθρωπιστικών σπουδών.

·       αποστερεί από τους μαθητές και μαθήτριές μας που φοιτούν στο IB και επιθυμούν να έχουν σφαιρική μόρφωση, σημαντικά μορφωτικά εφόδια.

  • αποκόπτει τους Έλληνες σπουδαστές από την πνευματική παράδοση και τις αξίες του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού.
  • δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της ολόπλευρης εκπαίδευσης και δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για παιδεία που προωθεί την κατανόηση των θρησκειών, την ανεκτικότητα και τον κοινωνικό διάλογο σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

 

Γι’ αυτό και ένθερμα αιτείται να επανεξετάσετε το Πρόγραμμα Σπουδών του Διεθνούς Απολυτηρίου και άμεσα να εντάξετε σ’ αυτό το μάθημα «World Religions (Θρησκείες του Κόσμου)».

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση είμαστε στην διάθεσή σας.

 

 

 

               Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

 

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Πέτρος Παναγιωτόπουλος                                               Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας

    Καθηγητής ΑΠΘ                                                                              Δρ Θεολογίας ΑΠΘ

 

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ:

1. Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, κ. Καλαντζή Γεώργιο

2. Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κ. Δουκάκη Σπυρίδωνα

3. Προϊστάμενη Αυτοτελούς Τμήματος Πρότυπων & Πειραματικών Σχολείων, κ  Παπατσίμπα Λαμπρινή

3. Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

4. Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης

5. Μ.Μ.Ε.

6. Μέλη Θεολογικού Συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ