Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

5η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων - Η ευθύνη της ορθόδοξης θεολογίας για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο


5η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων

2-4 Σεπτεμβρίου 2022

Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών

 Αθήνα

«Τότε τα ξίφη τους θα τα σφυρηλατήσουν σε άροτρα και τις λόγχες τους σε δρεπάνια. Ξίφος δεν θα σηκώνει το ένα έθνος ενάντια στο άλλο και πια δεν θα μαθαίνουν να πολεμούν» (Ησαΐας 2, 4)

Η ευθύνη της ορθόδοξης θεολογίας

 για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο

 

Ο πόλεμος και η βία δεν είναι ένα κακό που κάποιοι το φέρνουν ξαφνικά, αλλά τρέφεται και προετοιμάζεται μέσα στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και κοινωνιών ως κορύφωση άλλων μορφών κακού, όπως η ανελευθερία, η αδικία ή η απληστία και αφιλανθρωπία και δεν διακρίνεται σε πόλεμο «προοδευμένων» και σε πόλεμο «βαρβάρων» ή «περιφέρειας».

Χρέος της ορθόδοξης θεολογίας είναι να διαπαιδαγωγεί προς το όραμα της Βασιλείας του Θεού, όπου δεν θα ισχύει πόνος και θάνατος, και να μαρτυρεί γι’ αυτήν με την ιστορική της δράση και τη διακονία αγάπης, ειδικά μάλιστα σε μια εποχή που αυτή η θεολογία και η ορθόδοξη παράδοση χρησιμοποιείται ως νομιμοποιητικός λόγος βίας και εξόντωσης του διαφορετικού ή του αλλόπιστου.

Αυτή τη μαρτυρία (όπως και κατά το παρελθόν στα συναφή ζητήματα της προσφυγιάς, της κλιματικής καταστροφής ή καταπάτησης του ανθρώπινου προσώπου από πολιτικές ή τεχνικές εξουσίες) ο ΚΑΙΡΟΣ προσπαθεί να την διερευνήσει τόσο γενικά όσο και ειδικά σε σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών, προσκαλώντας γνωστούς διανοητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους και μάχιμους εκπαιδευτικούς, στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, από την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών,στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, όπως κάθε φορά στις Πανελλήνιες συναντήσεις μας, μία κεντρική εισήγηση, θεματικές εισηγήσεις σε στρογγυλές τράπεζες πάνω σε συγκεκριμένες υποενότητες, συζητήσεις και παρεμβάσεις, καθώς και ομάδες - εργαστήρια διδακτικής των Θρησκευτικών που θα επικεντρώνονται σε πτυχές των θεματικών υποενοτήτων. Ειδικά για τα τακτικά μέλη του ΚΑΙΡΟΥ θα πραγματοποιηθεί και η ετήσια Γενική Συνέλευση μέσα στο τριήμερο αυτό.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, τις εγγραφές, τη δήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια, θα ενημερωθείτε έγκαιρα με επόμενη ανακοίνωσή μας.

Καλή δύναμη στο έργο σας!

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χρήστος Καρακόλης

Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

 

Γεώργιος Στριλιγκάς

Συντονιστής Ε.Ε. ΠΕ01

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου