Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΓΡ.ΤΟΥ ΥΠΠΕΘ Κ. Η. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: ΠΕΡΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ


Χολαργός 7-11-2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης»παρακολουθώντας στενά την εκπαιδευτική επικαιρότητα, πραγματοποίησε σήμερα 7 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 15.30μ.μ. προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ κ. Ηλία Γεωργαντά για θέματα που απασχολούν τη θεολογική εκπαιδευτική κοινότητα, όπως:
  • η υποστήριξη του μαθήματος των Θρησκευτικών με την εφαρμογή των νέων ΠΣ(εφαρμογή διώρου),
  • η ανεπάρκεια του αριθμού των θέσεων συντονιστών της ειδικότητας(ειδικά στο λεκανοπέδιο),
  • η ανεπάρκεια των διορισμών αναπληρωτών,
  • η καταστρατήγηση στην εφαρμογή της πρόβλεψης με 3η ανάθεση σε φιλολόγους της διδασκαλίας του μαθήματος.
Το κλιμάκιο του συλλόγου μας παρουσίασε στον Γ. Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ κ. Ηλία Γεωργαντά θέσεις του συλλόγου για την παρατεινόμενη αδιοριστία, αλλά κυρίως για τον προβληματικό τρόπο διαχείρισης των προσλήψεων αναπληρωτών θεολόγων καθηγητών, που έχει ως αποτέλεσμα τα μεγάλα προβλήματα στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, καθώς οι μέχρι σήμερα μόλις οκτώ(08) προσλήψεις- σε σύγκριση με τις 178 πέρυσι - επί συνόλου σχεδόν είκοσι χιλιάδων (20.000) αναπληρωτών, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, αφού τα πλήρη κενά υπερβαίνουν τα 150 σε όλη τη χώρα. Τα μέλη της επιτροπής παιδείας του ΚΑΙΡΟΥ επεσήμαναν στον Γ. Γραμματέα ότι η εύκολη και χωρίς προϋποθέσεις ενεργοποίηση της διάταξης για την 3ηανάθεση του μαθήματος σε καθηγητές της ειδικότητας ΠΕ02 δεν λύνει το πρόβλημα της διδασκαλίας του μαθήματος, αφού οι συγκεκριμένοι δεν έχουν τη θεολογική επάρκεια αλλά ούτε και την ανάλογη επιμόρφωση για την ευχερή διδακτική του εφαρμογή, η οποία παρεμποδίζεται περισσότερο, επειδή σε πολλές σχολικές μονάδες δεν εφαρμόζεται το προβλεπόμενο συνεχές δίωρο διδασκαλίας, ενώ σε κάποιες άλλες- σύμφωνα με συγκεκριμένες καταγγελίες συναδέλφων μας- επιχειρείται περιορισμός του ωραρίου σε μία(1) ώρα με σκοπό την τεχνητή κάλυψη των κενών.
Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης τονίστηκε στον Γ. Γραμματέα ότι τα χρονικά περιθώρια για την ομαλή ροή της σχολικής χρονιάς στο θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος από εκπαιδευτικούς που διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις είναι υπερβολικά στενά και για τον λόγο αυτό το υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει τις προτεραιότητές του, προσλαμβάνοντας ικανό αριθμό αναπληρωτών θεολόγων, ελέγχοντας παράλληλα τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες χωρίς επαρκείς λόγους και σε αρκετές περιπτώσεις προ της οριζόμενης από τον νόμο προθεσμίας εφαρμόστηκε η τρίτη ανάθεση στη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Ο Γ. Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ, τον οποίο ευχαριστούμε για την ειλικρινή του διάθεση στη διάρκεια της ενημέρωσης, δεσμεύτηκε να προωθήσει τα εύλογα αιτήματα του κλάδου στον Υπουργό Παιδείας, προς τον οποίο μάλιστα τα μέλη της επιτροπής υπέβαλαν εμπεριστατωμένο τετρασέλιδο υπόμνημα για την τεκμηριωμένη θεώρηση του ζητήματος.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Γ. Γραμματέας του Δ.Σ κ. Γ. Καπετανάκης και τα μέλη της επιτροπής παιδείας κ.κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου επίκουρος καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Γκρίλης αδιόριστος θεολόγος εκπαιδευτικός, Μάριος Λιάγκης - Κουκουνάρας επίκουρος καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτριος Μόσχος αναπληρωτής καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και Γεώργιος Παπαδόπουλος θεολόγος εκπαιδευτικός Δ.Ε.
Από το Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου