Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 30 Μαρτίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία», στα Μελισσάτικα Βόλου, το Πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή με θέμα «Εκκλησία-Αναπηρία-Κοινωνία». Το συνέδριο υλοποιήθηκε μέσα από τη συνεργασία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πορεία Υγείας» και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος». Το εξεταζόμενο θέμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών και άλλων επιστημόνων, φοιτητών, ανθρώπων με αναπηρία και ευρύτερα πολιτών που ευαισθητοποιούνται και δρουν με αφορμή το εν λόγω ζήτημα.
Στόχο του συνεδρίου αποτέλεσε η ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση του κλήρου, των φοιτητών, καθώς και όλων των ενδιαφερομένων πολιτών σε ζητήματα που αφορούν στην αναπηρία εντός της εκκλησιαστικής και της ευρύτερης κοινωνίας. Στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, η Ουρανία Καρανικόλα, Γεν. Γραμματέας Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων και Παιδιών με Αναπηρία (εκ μέρους του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ), ο Πέτρος Μπέλλος, Πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» (εκ μέρους του Προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων), ενώ ο κύκλος των συνεδριών έληξε με καταληκτήρια προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνατίου.
Οι εισηγήσεις που πραγματοποίηθηκαν στο συνέδριο ανταποκρίνοταν στις θεματικές συνεδρίες α) «Ψυχοκοινωνική διάσταση της αναπηρίας», β) «Πρακτικές ένταξης και προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στα λειτουργικά κείμενα και το σώμα της Εκκλησίας», γ) «Ορθόδοξη Θεολογία και αναπηρία». Την πρώτη θεματική πλαισίωσαν οι ομιλίες των Γαλήνης Σαπουντζάκη (Γλωσσολόγου νοηματικής γλώσσας, Επίκουρης Καθηγήτριας Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) με θέμα Αυτοπροσδιορισμός και αυτοεικόνα ατόμων με προβλήματα ακοής, Ιουλίας Νησιώτου (Παιδιάτρου, Επίκουρης Καθηγήτριας Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) με θέμα Ο γιατρός ως συνοδός του παιδιού με αναπηρία και των γονέων του και Ιωάννας Γεωργιάδου (Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολόγου MSc, Συστημικής Ψυχοθεραπεύτριας, Υποψήφιας Διδάκτορος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) με θέμα Αυτοβοήθεια και ενδυνάμωση ατόμων με κινητική αναπηρία. Στη δεύτερη συνεδρία παρουσιάσθηκαν οι εισηγήσεις των π. Ανάγυρου Σιγάλα (Εφημέριου Ενορίας Αγίων Πάντων Καλλιθέας) με θέμα Ακούσματα κωφών...με νόημα: το παράδειγμα της ενορίας των κωφών και π. Κωνσταντίνου Παπανικολάου (Διδάκτορος Πανεπιστημίου Winchester, τ. Διευθυντή Ι.Ε.Α., Μέλους της διαρκούς επιτροπής για την απασχόληση της EASPD) με θέμα ΟΛΥΜΠΙΑΣ, Διευκόλυνση της πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρία στην Εκκλησία και στην εργασία μέσω του διαδικτύου . Στην τελευταία συνεδρία παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των Κατερίνας Πεκρίδου (Εκτελεστικής Γραμματέως για τον Θεολογικό Διάλογο στη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών-CEC, Βρυξέλλες) με θέμαΘεολογία και αναπηρία: Θέτοντας τις βάσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο στο Σώμα της Εκκλησίας , Αικατερίνης Τσαλαμπούνη (Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Μέλος Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου) με θέμα « Τοὺς πτωχοὺς καὶ ἀναπείρους καὶ τυφλοὺς καὶ χωλοὺς εἰσάγαγε ὧδε» (Λκ 14,21): αναπηρία και Βασιλεία του Θεού και Petre Maican (Διδάκτορος Θεολογίας και Διδάσκοντος Πανεπιστημίου του Aberdeen, Ηνωμένο Βασίλειο) με θέμα Τα δώρα του Αγίου Πνεύματος και τα δώρα των ανθρώπων με διαγνωσμένη αναπηρία για την Εκκλησία: Καλλιεργώντας την πνευματολογική διάσταση της ορθόδοξης εκκλησιολογίας . Στο συνέδεριο έλαβε χώρα επίσης στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Εκκλησία και Αναπηρία: Εμπόδια και γέφυρες» στην οποία συμμετείχαν οι Πέτρος Μπέλλος (Πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος»), Ιωάννα Γεωργιάδου (Κοινωνική Κλινική Ψυχολόγος MSc, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), π. Γεώργιος Γιαννιός (εφημέριος του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ευξεινούπολης Ι. Μ. Δημητριάδος, μέλος της συγγραφικής ομάδας του εγχειριδίου: «Τα Θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή») και Χριστιάνα Λάππα (Μεταδιδάκτωρ Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διδάσκουσα - ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξε απόδοση των ομιλιών στη νοηματική γλώσσα, ενώ η λήξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου, με την τέλεση Θ. Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας Βόλου και την παράλληλη απόδοσή της στη νοηματική γλώσσα.
Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι αναρτημένες στο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο YouTube
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου