Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Ο Θεός στο θρανίο

Στο νέο τεύχος του περιοδικού Σχεδία τ.69 μπορείτε να διαβάσετε άρθρο με τον τίτλο "Ο Θεός στο θρανίο" που ασχολείται με τη θρησκευτική εκπαίδευση τόσο σε ευρωπαικό όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Με αφορμή την καταδικαστική απόφαση του ΣΤΕ 660/2018 & 926/2018 για τα Προγράμματα Σπουδών του ΜτΘ του 2016 κι ενώ εκρεμεί η απόφαση του ΣΤΕ για τα αντίστοιχα και βελτιωμένα μετά από τις παρεμβάσεις των ίδιων των θεολόγων,του 2017 το περιοδικό και συγκεκριμένα ο κ. Σπ. Ζωνάκης διερευνά τις τάσεις της Θρησκευτικής εκπαίδευσης στο σύγχρονο ευρωπαϊκό  ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Εμπεριέχει απόψεις των Ina de Avest, Mάριου Κουκουνάρα Λιάγκη, Εύη Βουλγαράκη, Γιώργου Καπετανάκη,  Ιωάννας Κλιάρη, Ρόη Ακανθοπούλου, Νίκου Τσιρέβελου κ.ά.

«Ο Θεός στο θρανίο». Η θρησκευτική εκπαίδευση, όταν γίνεται με παιδαγωγικά ορθό τρόπο, δεν συνιστά ούτε κατήχηση ούτε προσηλυτισμό, αλλά εργαλείο ελευθερίας, διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και αποδοχής της διαφορετικότητας. «Οι εμπειρίες στη θρησκευτική εκπάιδευση δεν στοχεύουν στην πίστη, αλλά βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν την πίστη τους. Παράλληλα, ένας πιστός, όποια γνώση και αν του προσφέρεις μέσα στην τάξη, είτε αυτή αφορά τη δική του θρησκεία είτε όχι, αυτός τη συσχετίζει με τη δική του», υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης.


Λίγα λόγια για τη "Σχεδία":

 «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4,00€), το 62,5% (δηλαδή τα 2,50€) αφορούν απευθείας τον ίδιο τον πωλητή, εκ των οποίων τα 1,52€ ως απευθείας καθαρό έσοδο.
«Πάνω από 100 εφημερίδες δρόμου, 34 χώρες, 5 ήπειροι, 24 γλώσσες, 9.300 άστεγοι πωλητές κάθε μέρα, 21.000 άστεγοι πωλητές κάθε χρόνο, 2.000 εθελοντές, 5.000.000 αναγνώστες, 20.000.000 πωλήσεις για το 2017, που σημαίνει 2.300.000€ έσοδα μηνιαίως και 27.000.000€ ετησίως έσοδα για τους πωλητές παγκοσμίως και, συνάμα, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.insp.ngo).
ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου