Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Νέο τέυχος του περιοδικού ΕλΘΕ

Απόσπασμα από το Σημείωμα του Υπεύθυνου της Σύνταξης.

"Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις, ο «Καιρός» θα συνεχίσει και στην παρούσα συγκυρία να αγωνίζεται για την επιβίωση και για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Δείγμα του οράματός μας αποτελεί και το ανά χείρας τεύχος του επιστημονικού περιοδικού μας. 

Σε αυτό η Θρησκευτική Εκπαίδευση γίνεται εργαλείο προώθησης του πολυπολιτισμικού διαλόγου και μάλιστα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (Αλμπανάκη) και συνδυάζεται με τις ΤΠΕ ώστε να εμπλέξει ενεργητικά τους μαθητές στης μάθηση (Buchanan, Lacey και Παζάρσκη), τη λογοτεχνία-ποίηση (Λιντζαροπούλου) και φυσικά τη Βίβλο, για να διδαχθεί το θέμα της δημιουργίας (Μαρκαντώνης). 

Είναι σημαντικό ότι σε αυτό το τεύχος παρουσιάζονται δύο έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα. Η πρώτη αναφορικά με την εφαρμογή των αλλαγών του Α.Π.Σ. από τους θεολόγους εκπαιδευτικούς, στην οποία διαφαίνεται ότι, αν και οι θεολόγοι συμμερίζονται στην πλειοψηφία τους τις παιδαγωγικές προτεραιότητες των αλλαγών, διαπιστώνεται μία δυσκολία εφαρμογής τους στη σχολική τάξη (Γκρίλης). Η δεύτερη αφορά τη διερεύνηση της προσωπική θεωρίας του θεολόγου και η δυνατότητα εφαρμογής επιμόρφωση θεολόγων-εκπαιδευτικών σε ελληνικό πλαίσιο με σκοπό τον αναστοχασμό (Βαλλιανάτος). Οπωσδήποτε, στο τεύχος ξεχωρίζουν, τέλος, οι ανταποκρίσεις από τη 3η Πανελλήνια Συνάντηση του ΚΑΙΡΟΥ στην Αθήνα (Παπαδόπουλος) και του Διεθνές Συνεδρίου του European Forum for Teachers of Religious Education στο Δουβλίνο (Παρασκευόπουλος)".

Για να διαβάσετε το νέο τεύχος, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου