Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» για την κλήση στο Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας των Διευθυντών-Διευθυντριών σχολείων του Δήμου Νάουσας για τα Θρησκευτικά


Αθήνα, 1 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» για την κλήση στο Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας των Διευθυντών-Διευθυντριών των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων του Δήμου Νάουσας για ένορκη κατάθεση σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» έχει αποδοκιμάσει επανειλημμένα τις πρακτικές συκοφάντησης, εκφοβισμού και δίωξης των εκπαιδευτικών του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων στη σχολική διαδικασία, από όπου και αν αυτές προέρχονται.
Πρόσφατα η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας κατέθεσε καταγγελία, για διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος δημοσίου υπαλλήλου, στην εισαγγελία Βέροιας εναντίον των Διευθυντών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νάουσας και κατ’ επέκταση και των καθηγητών θεολόγων και δασκάλων που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών, οι οποίοι εφάρμοσαν το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα, κατά το σχ. έτος 2019-2020, όπως όριζαν οι εγκύκλιοι και οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Εξ αιτίας της παραπάνω καταγγελίας κλήθηκαν για ένορκη κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας όλοι οι Διευθυντές- Διευθύντριες των σχολείων του Δήμου Νάουσας, για να διερευνηθεί εάν στα σχολεία τους διδασκόταν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με τα “νέα αναλυτικά προγράμματα” και από τους φακέλους μαθήματος 2018-2019, οι οποίοι είχαν διανεμηθεί στους μαθητές από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι εκφοβιστικές, διχαστικές και αντιπαιδαγωγικές τακτικές συνεχίζονται εδώ και μερικά χρόνια από διάφορους κύκλους, επίδοξους «σωτήρες» του μαθήματος των Θρησκευτικών, μην υπολογίζοντας όμως τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν οι πρακτικές αυτές για την εκπαιδευτική-σχολική κοινότητα, για το ίδιο το μάθημα, αλλά και για το συμφέρον των τελικών αποδεκτών της θρησκευτικής εκπαίδευσης, που είναι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας.
Ύστερα από τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» επανέρχεται στο θέμα αυτό για να δηλώσει και πάλι προς κάθε κατεύθυνση ότι:
  1. Εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του προς την προωθούμενη ποινικοποίηση των παιδαγωγικών απόψεων και ιδεών, αποδοκιμάζοντας και κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, από όπου και αν προέρχεται.
  2. Συντάσσεται με τις Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη θέση που πήραν για το πρόβλημα που έχει ανακύψει, να στηρίξουν όλους τους εκπαιδευτικούς που διώκονται επιτελώντας το έργο τους στο δημόσιο σχολείο.
  3. Δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τους θεολόγους εκπαιδευτικούς της τάξης, τους οποίους στηρίζει έμπρακτα  στο εκπαιδευτικό έργο τους.
  4. Αποδοκιμάζει τις τακτικές παραπληροφόρησης, καθώς επίσης και τις νοοτροπίες και τις πρακτικές πόλωσης που διχάζουν τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και ολόκληρη την κοινωνία.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

 Χρήστος Καρακόλης
Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.
Ο Γεν. Γραμματέας

 Γεώργιος Καπετανάκης
Δρ Θεολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου