Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Προγράμματα Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

 




Σε μια εποχή στην οποία η λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, η εξαχρείωση των ηθών και ο εκμαυλισμός πανανθρώπινων σταθερών υποδαυλίζει καθολικές αξίες και ιδανικά, κλυδωνίζοντας τους βασικούς πυλώνες του ανθρώπινου πολιτισμού και του φυσικού οικοσυστήματος, τόσο, ώστε να διακυβεύεται όχι μόνο η ποιότητα της ζωής του ανθρώπου αλλά ακόμα και η επιβίωσή του, ο χώρος της εκπαίδευσης φαντάζει, και είναι, η ασφαλέστερη ατραπός για την επανασύσταση και ισχυροποίηση όλων αυτών των  ηθικών και πνευματικών στοιχείων τα οποία διασφαλίζουν την ορθοδομημένη και δυναμική φορά της ύπαρξης και διαιώνισης της ανθρωπότητας αλλά και της Δημιουργίας γενικότερα.

Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, την τελευταία δεκαετία, συντελείται μια τιτάνια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της εκπαιδευτικής στοχοθεσίας σε βαθύτερα πεδία προσέγγισης του κάθε γνωστικού αντικειμένου, με τον χώρο της Θεολογίας, σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να πρωτοστατεί και να πρωτοτυπεί προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην μακρά του πορεία, από το 1965 έτος ιδρύσεως του, έχει ως πάγιο στόχο την καλλιέργεια του καλλίκαρπου δέντρου της Παιδείας σε κάθε έκφανσή της, υπερτονίζοντας τους τομείς του Πολιτισμού, του διαθρησκειακού διαλόγου και της αειφορικής προσέγγισης της Θεολογίας.

Από το εγγύς διδακτικό έτος 2021-2022, το Π.Ι.Π.Μ. αφουγκραζόμενο την σπαρακτική κραυγή της εποχής και υιοθετώντας τους πιο σύγχρονους και καινοτόμους διδακτικούς και παιδαγωγικούς υπογραμμούς, άνοιξε άλλο ένα παράθυρο στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας, με την συμμετοχή του και τη συνεχή προσπάθεια εδραίωσής του στον χάρτη  των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία προσανατολίζονται στην δημιουργία πνευματικών και απτών προϋποθέσεων για  πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάταξη και ανάταση.

Σε μια κίνηση εξωστρέφειας και διαμοιρασμού των θησαυρών που φιλοξενεί στους χώρους του, τόσο στην Βιβλιοθήκη όσο και στο τμήμα των Χειρογράφων, του πνευματικού πλούτου που διανθίζεται μέσα από  αυτούς αλλά κυρίως μέσα από την υιοθέτηση της βιωματικής, ανακαλυπτικής, διαθεματικής και διαδραστικής προσέγγισης του περιεχομένου τους, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σχεδιάζει, δημιουργεί, εκπονεί και υποστηρίζει τα δικά του εκπαιδευτικά προγράμματα, απευθυνόμενα στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Γενική, Ειδική και Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς και στην Τριτοβάθμια, εντός και εκτός των τειχών.

Συνάπτει σύμφωνα συνεργασίας με σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων, για την υλοποίηση ανεξάρτητων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων, οργανώνει και υποστηρίζει συνεργασίες μεταξύ της Εκπαίδευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προάγει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μέσω ημερίδων, εικαστικών εκθέσεων , εικονικών απεικονίσεων, εκπαιδευτικών πλατφορμών και άλλων μορφών παρουσίασης, συνεργάζεται στενά με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση για την ανταλλαγή και διάχυση των επιστημονικών συμπερασμάτων , σε θεωρία και πράξη σχετικά με τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές θεματικές οι οποίες προσεγγίστηκαν.

Η θεματική των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Π.Ι.Π.Μ. βασίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό σε δύο από τους από τους πιο στιβαρούς θεμέλιους λίθους του κοινωνικού οικοδομήματος, τον πολιτισμό και το περιβάλλον , αν και θεωρώ ότι αυτά τα δύο μεγέθη  δεν πρέπει να διαχωρίζονται γιατί δεν υπάρχει καμιά πτυχή του πολιτισμού που δεν αναπτύσσεται και δεν επηρεάζεται από το περιβάλλον οικοσύστημα.

«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται» είχε παρατηρήσει ο Κικέρωνας και αυτή του η ρήση έμελλε να αποτελέσει, όχι μόνο διαχρονικό αξίωμα αλλά και διακύβευμα για την ηθική και πνευματική ανάταση του ανθρώπου. Ακριβώς εδώ έγκειται  και η στόχευση των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος, στο άναμμα της φλόγας για πολιτισμικό και οικολογικό εγγραματισμό. 

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και την αρμόδια εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ. Ιωάννα Κλιάρη στο τηλέφωνο: 2310202301 και 6987562969 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: secretary.pipm@gmail.com και jokliari@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου