Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Εκτακτη Γενική Συνέλευση


Την Πέμπτη
 4 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, των μελών του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης», ύστερα από πρόσκληση του Δ.Σ. Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, σε περιβάλλον τηλεδιάσκεψης.

Θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.    Δρομολόγηση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του Συνδέσμου μέσω ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.

2.    Εκλογή εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα επιληφθεί των διαδικασιών για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

Κατά την έναρξη της Συνέλευσης συγκροτήθηκε τριμελές προεδρείο με: 1) Πρόεδρο τον Χρήστο Καρακόλη, Πρόεδρο του Δ.Σ., 2) Αντιπρόεδρο τον Γρηγόρη Μαυροκωστίδη, Μέλος του «ΚΑΙΡΟΥ», γ) Γραμματέα τον Γεώργιο Στριλιγκά, Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. 

Ως προς το 1ο θέμα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Καρακόλης και ο Γ. Γραμματέας Γιώργος Στριλιγκάς παρουσίασαν την εισήγηση του Δ.Σ. για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του Συνδέσμου με ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, μέσω του συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς». Συγκεκριμένα, παρουσίασαν πρόταση Εσωτερικού Κανονισμού σχετικά με τις διαδικασίες διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και των αρχαιρεσιών.

Τα Μέλη της Συνέλευσης έκαναν διευκρινιστικές ερωτήσεις επί του περιεχομένου του Κανονισμού και την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επί της πρότασης του κειμένου του Κανονισμού δεν υπήρξαν προτάσεις για βελτιώσεις ή τροποποιήσεις.

Ακολούθησε φανερή ψηφοφορία και ο Εσωτερικός Κανονισμός έγινε ομόφωνα δεκτός.

Ως προς το 2ο θέμα, η Συνέλευση εξέλεξε ομόφωνα ως μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία θα επιληφθεί των διαδικασιών για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τις αρχαιρεσίες, τους παρακάτω:

1.      Γεώργιο Στριλιγκά (Πρόεδρος).

2.      Μαρία Συργιάννη (Μέλος).

3.      Νικόλαο Τσιρέβελο (Μέλος).

Η Τακτική Εκλογο-απολογιστική Συνέλευση του Συνδέσμου θα γίνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης Θεολόγων στον Βόλο, και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αρχαιρεσίες θα γίνει τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, ο Α. Παναγάκης σε συνεργασία με τον Ν. Τσιρέβελο, Ταμία του Δ.Σ., παρουσίασε τον Οικονομικό Απολογισμό της τρέχουσας περιόδου.

Επισυνάπτεται ο Εσωτερικός Κανονισμός για την ενημέρωση των Μελών του Συνδέσμου.

 

Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ


 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Διεξαγωγή αρχαιρεσιών με ψηφοφορία εξ αποστάσεως

μέσω της «Ψηφιακής Κάλπης Ζευς»

 

1.      Λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στα άρθρα 9 παρ. 5, 11 παρ. 11 και 12 παρ.12 του Καταστατικού του Συνδέσμου, οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης διεξάγονται ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς». Η «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω διαδικτύου. Όταν οι αρχαιρεσίες γίνονται ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως αποκλείεται κάθε άλλος τρόπος ψηφοφορίας (δια ζώσης, δια επιστολής, εκλογές σε τοπικά παραρτήματα).

2.      Για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η Γενική Συνέλευση εκλέγει τριμελή Εφορευτική Επιτροπή, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του Καταστατικού, η οποία φροντίζει για τη σύνταξη των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, την οργάνωση του καταλόγου των ψηφοφόρων και την ενημέρωση/πρόσκλησή τους, τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων. Η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής μπορεί να γίνει με έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία συγκαλείται σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από την ημέρα των αρχαιρεσιών ή κατά την τακτική εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση, ώστε η Εφορευτική Επιτροπή να έχει χρόνο για να οργανώσει τη διαδικασία.

3.      Η Γενική Συνέλευση οριστικοποιεί τα ψηφοδέλτια και τη λίστα των ψηφοφόρων. Η λίστα των ψηφοφόρων αποτελείται από τα ονοματεπώνυμά τους και την ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

4.      Κατά την ημέρα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, η Εφορευτική Επιτροπή εκκινεί και στο τέλος λήγει την ψηφοφορία. Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν εντός του ορισμένου χρονικού διαστήματος, και λαμβάνουν ψηφιακή απόδειξη της συμμετοχής τους. Με το πέρας της ψηφοφορίας, η Εφορευτική Επιτροπή δίνει την εντολή για την αυτόματη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

5.      Η επικοινωνία της Εφορευτικής Επιτροπής και των ψηφοφόρων με το πληροφοριακό σύστημα «Ζευς», καθώς και η ψηφοφορία, γίνεται μέσω ενός απλού προγράμματος περιήγησης του Παγκόσμιου Ιστού (web browser).

6.      Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι ψηφοφόροι λαμβάνουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση μήνυμα με το οποίο καλούνται να ψηφίσουν. Το μήνυμα πληροφορεί ατομικά κάθε ψηφοφόρο για την ακριβή ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας. Για κάθε αλλαγή που γίνεται αποστέλλεται νέο μήνυμα.

Το μήνυμα περιέχει σύνδεσμο (link) που οδηγεί στο ψηφιακό παραπέτασμα μέσα στο οποίο προετοιμάζεται η ψήφος. Το παραπέτασμα θα ενεργοποιηθεί όταν η εφορευτική επιτροπή εκκινήσει την ψηφοφορία.

Στο μήνυμα περιέχεται, επίσης, ένας προσωπικός και απόρρητος σύνδεσμος στον ιστότοπο του συστήματος «Ζευς». Η διαδικασία υποβολής της ψήφου ξεκινά ακολουθώντας τον σύνδεσμο αυτό, εφόσον βέβαια η ψηφοφορία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Διαφορετικά ο ψηφοφόρος ενημερώνεται αναλόγως.

Στην οθόνη του ψηφοφόρου εμφανίζεται ένα εισαγωγικό σημείωμα που περιγράφει τη διαδικασία υποβολής ψήφου. Η διαδικασία αποτελείται από δύο βήματα, την επιλογή των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο, και την υποβολή του ψηφοδελτίου.

Στο βήμα της επιλογής, εμφανίζεται στην οθόνη μια αναπαράσταση ενός ψηφοδελτίου, καθώς και οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες. Ο ψηφοφόρος συνθέτει διαδραστικά το ψηφοδέλτιο της επιλογής του.

Όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία της επιλογής, ο ψηφοφόρος προχωρά στην υποβολή του ψηφοδελτίου. Το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο κρυπτογραφείται στον τοπικό υπολογιστή του ψηφοφόρου και στη συνέχεια υποβάλλεται μέσω διαδικτύου στο σύστημα «Ζευς». Το σύστημα εκδίδει ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου σε μορφή απλού αρχείου κειμένου, την οποία ο ψηφοφόρος οφείλει να φυλάξει, καθώς είναι απαραίτητη για την υποβολή και επεξεργασία τυχόν ενστάσεων.

7.      Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής λαμβάνουν ειδικά κρυπτογραφικά κλειδιά, τους Κωδικούς Ψηφοφορίας. Οι κωδικοί αυτοί είναι όλοι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας καθώς και για την αποκρυπτογράφηση των αποτελεσμάτων. Εάν χαθεί έστω και ένας, η ψηφοφορία δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, καθώς θα είναι αδύνατη η αποκρυπτογράφηση των ψηφοδελτίων. Κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής είναι υπεύθυνο για τη διαφύλαξη του δικού του Κωδικού, ενώ το σύστημα «Ζευς» έχει και αυτό ένα Κωδικό για κάθε ψηφοφορία, σαν να ήταν μέλος της επιτροπής.

8.      Η πρώτη πράξη του κάθε μέλους της Επιτροπής είναι να εισέλθει στον ιστότοπο της ψηφοφορίας, να παράξει έναν καινούριο Κωδικό Ψηφοφορίας, και στη συνέχεια να καταθέσει το δημόσιο τμήμα του στο σύστημα «Ζευς». Η ψηφοφορία μπορεί να αρχίσει μόνο όταν όλα τα μέλη της Επιτροπής έχουν εκτελέσει και επιβεβαιώσει αυτό το βήμα.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η αποκρυπτογράφηση των ψηφοδελτίων είναι αδύνατη χωρίς όλους τους Κωδικούς Ψηφοφορίας. Κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής συνδέεται με το σύστημα «Ζευς» για να παρέχει τα κρυπτογραφικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή των περιεχομένων των ψηφοδελτίων. Η παροχή των κρυπτογραφικών δεδομένων δεν προσβάλει το απόρρητο της ψηφοφορίας.

9. Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, και πριν γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, παρεμβάλλεται ένα ενδιάμεσο στάδιο μίξης των ψηφοδελτίων. Στο στάδιο αυτό τα ήδη κρυπτογραφημένα, από τους ψηφοφόρους, ψηφοδέλτια, κρυπτογραφούνται με ειδικό τρόπο εκ νέου από το σύστημα «Ζευς», ώστε πλέον να μην είναι αναγνωρίσιμα και αναδιατάσσονται τυχαία. Στο τέλος της διαδικασίας μίξης έχουμε ένα σύνολο ψηφοδελτίων τα οποία όταν αποκρυπτογραφηθούν θα έχουν τα ίδια περιεχόμενα με τα αρχικά, αλλά είναι αδύνατον να τα συνδέσουμε με τους χρήστες που τα υπέβαλαν. Με μέριμνα της εφορευτικής επιτροπής, υπολογιστές εκτός του συστήματος «Ζευς» μπορούν να συμμετάσχουν στη μίξη χωρίς κίνδυνο αλλοίωσης της διαδικασίας. Όπως και με την επιτροπή, αρκεί και μόνο ένας τίμιος συμμέτοχος στη μίξη για να εξασφαλιστεί το απόρρητο.

10 Μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει τα σχετικά πρακτικά ανάδειξης των εκλεγέντων, τα οποία παραδίδει στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12, παρ. 5, εδάφιο ζ.

11.   Ο παρών Κανονισμός ψηφίζεται από τη Γενική Συνέλευση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 12, παρ. 7 του Καταστατικού. Ο Κανονισμός μπορεί να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί με τον ίδιο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου