Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Επιστολή του ΚΑΙΡΟΥ προς νεοδιόριστους θεολόγους

 


Προς τους/τις νεοδιόριστους θεολόγους εκπαιδευτικούς

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι  

Ο  Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» συγχαίρει όλες και όλους τους νεοδιόριστους θεολόγους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων, που διορίστηκαν πρόσφατα στη δημόσια εκπαίδευση. Ευχόμαστε συναδελφικά καλή τοποθέτηση, γόνιμη θητεία και καλή δύναμη στο εκπαιδευτικό έργο σας. 

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την πολύχρονη προσφορά σας και τον εξαντλητικό αγώνα σας σε θέσεις αναπληρωτών ή αναπληρωτριών εκπαιδευτικών, συχνά σε αντίξοες συνθήκες και εις βάρος της προσωπικής και οικογενειακής ανάπτυξής σας. Με τον διορισμό σας κλείνει αυτή η αδόκητη και μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ξεκινά μια νέα περίοδος προσφοράς, από άλλο μετερίζι, στον στίβο της εκπαίδευσης.

Ως μάχιμοι εκπαιδευτικοί σάς υποδεχόμαστε συναδελφικά, με αγάπη και αλληλεγγύη. Ευχόμαστε η τοποθέτησή σας να είναι σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, καθότι ο αγώνας συνεχίζεται, μολονότι έγινε το πρώτο βασικό βήμα στην επαγγελματική σας πορεία.

Ο Σύνδεσμός μας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει επανειλημμένα αναδείξει το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού κενών θέσεων θεολόγων εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του περιορισμένου αριθμού κάλυψής τους με διορισμούς σε μόνιμες θέσεις. Το σύστημα της κάλυψης των κενών με αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς υποσκάπτει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και ταλαιπωρεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, καθώς αυτοί χρειάζεται να μετακινούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική θέση. Ταυτόχρονα, επιτείνει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των θεολόγων εκπαιδευτικών. Πάγια θέση μας είναι ο μόνιμος διορισμός επαρκούς αριθμού θεολόγων εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν όλες οι υπάρχουσες ανάγκες. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε η διδασκαλία του μαθήματος να γίνεται από ειδικευμένους και κατάλληλα επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς και γι’ αυτό διαφωνούμε με την γ΄ ανάθεση των Θρησκευτικών σε ειδικότητες που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. Τα αιτήματα αυτά τα έχουμε υποβάλει πολλές φορές στο Υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται με διάφορους τρόπους για την επιμορφωτική υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων θεολόγων εκπαιδευτικών, σε μια κρίσιμη περίοδο για το μάθημα των Θρησκευτικών. Στο έργο αυτό συνδράμουν αξιόλογα στελέχη της εκπαίδευσης από όλες τις βαθμίδες, που έχουμε την τιμή να είναι μέλη ή συνεργάτες μας, μέσα από τις Πανελλήνιες Συναντήσεις Θεολόγων, καθώς και μια πληθώρα σεμιναρίων, εργαστηρίων, ημερίδων κ.ά. 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι 

Στα πρώτα βήματα στη νέα σας θέση, καθώς και οποτεδήποτε στη συνέχεια της διαδρομής σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάθε ανάγκη που τυχόν αντιμετωπίζετε, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής σας. Είμαστε πρόθυμοι για διάλογο και συνεργασία, με στόχο το κοινό όραμα για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, κατά την οποία το μάθημά μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ευελπιστούμε για τη συμβολή σας με προτάσεις και ιδέες. 

Είστε πάντοτε ευπρόσδεκτοι σε όλες τις επιμορφωτικές, ενημερωτικές και επιστημονικές δράσεις μας. Το δίγλωσσο επιστημονικό περιοδικό ΕλΘΕ (Ελληνική Περιοδική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση)/GjRE (http://www.gjre.gr) αποτελεί ένα δραστήριο και φιλόξενο βήμα για τη μελέτη και την ανάδειξη επίκαιρων θεμάτων σχετικά με τη θρησκευτική εκπαίδευση και δημοσιεύει χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό.

Με την ευκαιρία αυτή σάς ενημερώνουμε, επίσης, για την 7η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων, την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμός μας από 6 έως 8 Σεπτεμβρίου 2024, στον χώρο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, στα Μελισσάτικα Βόλου, με κεντρικό θέμα: «Το κείμενο "Υπέρ της του κόσμου ζωής": Θεολογικές, κοινωνικές και διδακτικές προτάσεις σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο». Η συμμετοχή σας θα είναι χαρά για όλες και όλους.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ειδήσεις και τις ανακοινώσεις μας μέσα από τις ιστοσελίδες μας: https://www.kairosnet.gr και https://eduthriskeftika.blogspot.com

Για μια ακόμη φορά, εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας και ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας, με ελπίδα και αισιοδοξία. Γόνιμο και δημιουργικό το νέο σχολικό έτος!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Χρήστος Καρακόλης

Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

 

Γεώργιος Στριλιγκάς

Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου