Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Μερικές σκέψεις με αφορμή την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων


Χρήστου Φραδέλλου

Θεολόγου
3ο Λύκειο Χανίων


Μερικές σκέψεις με αφορμή την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων με θέμα «Η Ορθόδοξη Θεολογία μεταξύ κριτικής σκέψης και ανορθολογισμού» που έγινε από τις 6 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2019 στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών της Αθήνας.

Ένα θαυμάσια οργανωμένο συνέδριο, σε ένα πολιτισμένο και λειτουργικό χώρο, (εκείνο της Ελληνογαλλικής σχολής-Ουρσουλινών), με ένα θέμα διαχρονικά - ενίοτε δε και τραγικά -   επίκαιρο, πλαισιωμένο από συναδέλφους θεολόγους με αγάπη για τη θεολογία και ένα κοινό «καημό» για την εκπαίδευση: τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα συνέδριο;


Εξαιρετικές οι εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές φιλοσοφίας και θεολογίας (ευχής έργο να μας δοθεί η ευκαιρία και να τις διαβάσουμε). Πολύ πετυχημένη η ιδέα των ομάδων εργασίας με βάση τα θέματα της πρωινής συνεδρίας του Σαββάτου 7/9/19. Εν συνεχεία, η παράθεση των ερωτημάτων που προέκυψαν στην ολομέλεια, όπου οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στα ερωτήματα.



Στο «στρογγυλό τραπέζι» της Κυριακής 8/9/19, οι εισηγήσεις που ακούστηκαν προκάλεσαν μια συζήτηση που όλοι νιώσαμε ότι θέλαμε να παραταθεί. Ο επαρκής χρόνος για κάτι τέτοιο θεωρώ ότι πρέπει να είναι στα υπόψη των επόμενων συνεδρίων μας.

Τέλος, ο επιμερισμός και η συμμετοχή των συνέδρων σε διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια, είναι μια πρακτική που δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε με τους συναδέλφους μας τεχνικές διδασκαλίας που έχουμε ή που θα επιθυμούσαμε να πραγματοποιήσουμε εντός της σχολικής τάξης.


Θεολόγοι πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνάδελφοι αναπληρωτές, αλλά και φοιτητές θεολογίας (συνολικά 150 συμμετοχές), όλοι επί το αυτό, σε μια συνάντηση που έδειξε για άλλη μια φορά ότι ο ΚΑΙΡΟΣ που και φέτος βρεθήκαμε ήταν ο κατάλληλος!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου