Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Ενημερωτικό σημείωμα για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ

 


Θέμα: Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» - Αναβολή των αρχαιρεσιών του Συνδέσμου

Το Σάββατο 17 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εξ αναβολής έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Λόγω των υγειονομικών περιορισμών, οι εργασίες διεξήχθησαν διαδικτυακά σε περιβάλλον τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με το Καταστατικό του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του Δ.Σ., τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

1. Ενημέρωση για τρέχοντα θέματα (επίκαιρες δράσεις του «Καιρού», μάθημα Θρησκευτικών, διορισμοί θεολόγων, συγκρότηση ομάδων εργασίας κ.ά.).

2. Οικονομικά θέματα (ενημέρωση, αναπροσαρμογή ετήσιας εισφοράς).

3. Δρομολόγηση των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του Συνδέσμου.

Μετά την έναρξη, ο Πρόεδρος του «Καιρού», κ. Χρήστος Καρακόλης, παρουσίασε εκ μέρους του Δ.Σ. τον απολογισμό δράσεων του Συνδέσμου. Αναφέρθηκε στις συνεδριακές, ενημερωτικές, επιμορφωτικές, εκδοτικές και λοιπές δράσεις του «Καιρού» κατά την πρόσφατη περίοδο και εκείνες που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, καθώς και στις παρεμβάσεις του για την υποστήριξη και την προβολή του μαθήματος των Θρησκευτικών και των αιτημάτων των θεολόγων εκπαιδευτικών. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Θεολόγων, η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 14-15 Μαΐου 2021, με θέμα «Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη». Επιπρόσθετα, εισηγήθηκε την ομόφωνη πρόταση του Δ.Σ. για την αναβολή, τον Σεπτέμβριο του 2021, των αρχαιρεσιών του Συνδέσμου για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης, λόγω των υφιστάμενων αντικειμενικών δυσκολιών που έφερε η πανδημία.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού από τον Ταμία του Συνδέσμου, κ. Αντώνη Παναγάκη. Τα περιορισμένα έσοδα του Συνδέσμου, καθότι προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών του, δεν τον απέτρεψαν από την πραγματοποίηση πολλαπλών δράσεων. Ελπιδοφόρο γεγονός είναι η εγγραφή πολλών νέων μελών από τον χώρο της εκπαίδευσης.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση, με τοποθετήσεις και προτάσεις από τα μέλη της Συνέλευσης. Οι συμμετέχοντες έθιξαν πληθώρα ζητημάτων που αφορούν στο μάθημα των Θρησκευτικών, στις δράσεις του «Καιρού», στα αιτήματα και στη λειτουργία του θεολογικού χώρου κ.ά. Τα σπουδαιότερα ζητήματα για τα οποία κατατέθηκαν απόψεις ήταν: Τα ισχύοντα μεταβατικά και τα αναμενόμενα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών, το πρόβλημα της αδιοριστίας των θεολόγων, ζητήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η γ΄ ανάθεση του μαθήματος, η διδασκαλία των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, η δομή και ο χαρακτήρας της θρησκευτικής εκπαίδευσης, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του σύγχρονου σχολείου κ.ά. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν πρωτίστως στην ανάγκη να παραμείνουν τα Θρησκευτικά ένα μάθημα «ανοικτό», διαλεγόμενο με τις προκλήσεις της εποχής, ενταγμένο παιδαγωγικά στη μορφωτική αποστολή του σύγχρονου Σχολείου. Επιπρόσθετα, έγιναν αναφορές για την ευθύνη του «Καιρού» να συνεισφέρει σε ένα δημιουργικό θεολογικό διάλογο, το αίτημα για διεπιστημονικό διάλογο και για συνεργασία με άλλες ενώσεις και φορείς της εκπαίδευσης. Πολλοί συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν επί των προτάσεων και των δράσεων του Δ.Σ. ή πρότειναν δικές τους ιδέες.

Η Γενική Συνέλευση έκλεισε με ψηφοφορία επί των προτάσεων που αφορούσαν στην ημερήσια διάταξη. Καταρχάς, έγινε ομόφωνα αποδεκτός ο γενικός και ο οικονομικός απολογισμός του Δ.Σ. Επιπρόσθετα, η Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή των αρχαιρεσιών για εύλογο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα να πραγματοποιηθούν περί τον Σεπτέμβριο, ανάλογα και με την ημερομηνία που θα διεξαχθεί η σχεδιαζόμενη 5η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, το Δ.Σ. προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συγκρότηση Ομάδας Ψηφιακής Υποστήριξης και Συντονιστικής Ομάδας για ζητήματα των αδιόριστων θεολόγων εκπαιδευτικών.

Το Δ.Σ. Συμβούλιο κατέγραψε όλες τις απόψεις και προτάσεις που κατατέθηκαν και επιφυλάχθηκε για την περαιτέρω μελέτη και επεξεργασία τους, ώστε να προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. εύχονται σε όλα τα μέλη, τους φίλους και τους συνεργάτες του «Καιρού» καλή Μεγάλη Εβδομάδα, αίσια διάβαση προς την Ανάσταση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χρήστος Καρακόλης                                   Γεώργιος Καπετανάκης 

Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.                                               Δρ Θεολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου