Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "Καιρός": Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας για την πρόσληψη θεολόγων αναπληρωτών

Το αίτημα κάλυψης των κενών θέσεων θεολόγων εκπαιδευτικών με την έγκαιρη πρόσληψη ανάλογων αναπληρωτών, έθεσε ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "Καιρός" με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου. Το Δ.Σ. του "Καιρού" στην επιστολή του επισημαίνει την ανάγκη συμπερίληψης των θεολόγων εκπαιδευτικών στην πρώτη φάση προσλήψεων, λόγω της πληθώρας των υπαρχόντων κενών. Ακόμη, την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή λύση του προβλήματος με την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών. 

Ακολουθεί η επιστολή του Δ.Σ. του "Καιρού":

 Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
 
Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού και διδακτικού έτους και εν όψει της πρώτης φάσης πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για το χρονίζον πρόβλημα των κενών θέσεων θεολόγων εκπαιδευτικών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στα τελευταία χρόνια, τα κενά θεολόγων εκπαιδευτικών είναι περίπου 150, με τάση περαιτέρω αύξησης του αριθμού. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, εάν ληφθεί υπόψη ότι τα σχολεία με έλλειψη θεολόγου είναι πολλαπλάσια του αριθμού των κενών θέσεων. Μολονότι τα κενά είναι γνωστά από την αρχή του σχολικού έτους, οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο εξαιρούνται από την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών. Οι προσλήψεις αναπληρωτών θεολόγων γίνονται βαθμηδόν, αποσπασματικά, με ελλείψεις και μεγάλη καθυστέρηση. Οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται στη δεύτερη και την τρίτη φάση, ενώ έχουν υπάρξει περιπτώσεις πρόσληψης στο β΄ τετράμηνο μέχρι και τον Απρίλιο, ουσιαστικά λίγο πριν την εκπνοή του διδακτικού έτους. Επισημαίνουμε ότι το μάθημά μας υπέστη εντονότερα τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, περισσότερο από κάθε άλλο. Κατά την περίοδο κορύφωσης της κρίσης (2012-15), πολλά κενά θεολόγων δεν καλύφθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα σε αρκετές σχολικές μονάδες, κυρίως της νησιωτικής περιφέρειας, τα Θρησκευτικά να μη διδαχθούν σε ολόκληρο το σχολικό έτος.

Επιπρόσθετα, τονίζουμε τις αυξημένες απαιτήσεις που δημιούργησε η μεταρρύθμιση των Θρησκευτικών, με την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, λόγω της οποίας αναγνωρίζεται ως επιτακτική ανάγκη η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με έμπειρους και κατάλληλα επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς. Το τελευταίο ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα, όπως είναι η αναγνώριση ως γ΄ ανάθεσης της διδασκαλίας του μαθήματος στην, καθ’ όλα σεβαστή, ειδικότητα των συναδέλφων φιλολόγων κλάδου ΠΕ 02.  Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταστρατήγησης των προβλεπόμενων αναθέσεων, τα οποία έχουν αρνητικές συνέπειες στη διδασκαλία του μαθήματος και οδηγούν στην απαξίωσή του.

Οι αναπληρωτές θεολόγοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλύπτουν κάθε χρόνο τα υφιστάμενα κενά, είναι διακεκριμένοι συνάδελφοι, συχνά με αυξημένα προσόντα και με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας –στην πλειοψηφία τους πάνω από δέκα χρόνια– ως αναπληρωτές, οι οποίοι έχουν αναλωθεί προσωπικά και οικογενειακά και έχουν εξαντληθεί οικονομικά και επαγγελματικά, περιφερόμενοι ανά την επικράτεια για να υπηρετήσουν όπου κληθούν, ασκώντας το λειτούργημά τους και αναμένοντας μια μόνιμη και σταθερή λύση στο ζήτημα της θέσης εργασίας τους. 

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε για:

  1. την έγκαιρη κάλυψη όλων των υπαρχόντων κενών θεολόγων εκπαιδευτικών,
  2. τη συμπερίληψη των θεολόγων εκπαιδευτικών στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών,
  3. την επανεξέταση της ανάθεσης διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών αποκλειστικά στους θεολόγους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 01,
  4.  την επαρκή κάλυψη των υπαρχόντων κενών με μόνιμους διορισμούς θεολόγων εκπαιδευτικών. 

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Καρακόλης
Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

Γεώργιος Καπετανάκης
Δρ Θεολογίας
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου