Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Καλή και ευλογημένη η νέα σχολική χρονιά



Το νέο σχολικό έτος ξεκίνησε! Κάθε καινούρια αρχή συνοδεύεται από πολλές προσδοκίες, ελπίδες, οράματα και στόχους για δουλειά, αλλά και ανησυχίες και προβληματισμούς. Οι τελευταίοι εντείνονται από ποικίλα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους/τις εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και τις οικογένειές τους.

Για τους μαθητές, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, με κύριο πόλο ενδιαφέροντος τη μετάβαση στη νέα τάξη, την αλλαγή βαθμίδας εκπαίδευσης ή σχολείου. Οι μαθητές του Λυκείου και οι γονείς τους έχουν αγωνία για τις αλλαγές στο Λύκειο, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον  Υπουργό Παιδείας. Για τους εκπαιδευτικούς, το κατεξοχήν επίκαιρο θέμα είναι οι προετοιμασίες για την υποδοχή των μαθητών και την έναρξη του διδακτικού έτους, οι τυχόν ελλείψεις που υπάρχουν, η οργάνωση του διδακτικού προγράμματος, οι επιβεβλημένες μετακινήσεις και η κάλυψη των κενών με τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το ενδιαφέρον στρέφεται, επίσης, στις νέες υποστηρικτικές δομές και τον ρόλο τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία αφορούν και στο μάθημα των Θρησκευτικών.

            Πολλή συζήτηση γίνεται για την αναμενόμενη εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των τριών νέων προσφυγών γα το μάθημα, οι οποίες ζητούν την ακύρωση των υφιστάμενων Προγραμμάτων Σπουδών (2017). Οι δύο από αυτές κατατέθηκαν από συντηρητικούς κύκλους του θεολογικού και εκκλησιαστικού χώρου, ενώ η τρίτη κατατέθηκε από την Ένωση Αθέων και άλλους πολίτες. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ οι δύο ομάδες έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις και απόψεις, ουσιαστικά ζητούν το ίδιο πράγμα! Με αφορμή τις προγενέστερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήδη, έχει επισημανθεί ότι το μείζον ζήτημα που ανακύπτει δεν είναι τόσο η ακύρωση ή μη κάποιων υπουργικών αποφάσεων αλλά ο ορατός, πλέον, κίνδυνος εξοβελισμού του μαθήματος των Θρησκευτικών από τα υποχρεωτικά μαθήματα του σχολείου και μάλιστα με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας! Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική, με στόχο μια σύγχρονη θρησκευτική εκπαίδευση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις αυθεντικές προσδοκίες και ανάγκες των σημερινών μαθητών.

Τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο απαιτούν διαρκή, βιωματική και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες στρατηγικές και τεχνικές διδασκαλίας αλλά και σε ζητήματα που συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και ανάγκες. Η επιμόρφωση θα συμβάλει στην επιστημονική και διδακτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών για να πετύχουν στο έργο τους, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ελκυστικού και ενδιαφέροντος μαθήματος για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Η διδασκαλία του μαθήματός μας στο νέο σχολικό έτος ξεκινά με ελλείψεις λόγω των πολλών κενών θέσεων θεολόγων. Η άμεση κάλυψη των κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αποτελεί ένα εξίσου σπουδαίο και συναφές με τα προηγούμενα θέμα. Τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών έχουν αυξημένες απαιτήσεις και η εφαρμογή τους απαιτεί εξειδικευμένη γνώση. Η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων είναι επιτακτική ανάγκη, όπως και η υλοποίηση μεθοδικής επιμόρφωσης. Σχετικό θέμα είναι και το πάγιο αίτημα για διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, ο οποίος, αφενός, θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του μαθήματος και των σχολείων και, αφετέρου, θα δώσει λύση στην πολύχρονη ταλαιπωρία των αξιόλογων συναδέλφων οι οποίοι υπηρετούν ως αναπληρωτές.

Τα παραπάνω αποτυπώνουν επιλεκτικά και με συντομία μερικά από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μάθημά μας, κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2018-19. Στον «Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο ‘ΚΑΙΡΟΣ’» θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η συνεργασία μεταξύ όλων για την υπέρβαση των εμποδίων, με πνεύμα διαλόγου και υπευθυνότητα, «με λογισμό και μ' όνειρο», ώστε οι προκλήσεις να μεταμορφωθούν σε ευκαιρίες προκοπής για όλες και όλους, καθώς επίσης  σε προοπτικές αναβάθμισης της θρησκευτικής εκπαίδευσης!

Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε σε όλους, τους/τις εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους γονείς τους, καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά, με υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα!  Ευχόμαστε το μάθημα των Θρησκευτικών, πάντοτε και ιδιαιτέρως στη νέα σχολική χρονιά, να εμπνέει όλους τους μαθητές/τις μαθήτριες και να ομορφαίνει τη ζωή τους!

1 σχόλιο: